[REQ_ERR: 403] [KTrafficClient] Something is wrong. Enable debug mode to see the reason. A divat és a stílus pszichológiája #02 – Skanderbegthemovie

A divat és a stílus pszichológiája #02

Szerinted a divat manikűr és hajszín, kifutó, magas modellek és fényes magazinok oldalai? A pszichológiában a divat az egyik legérdekesebb jelenség, amelynek vizsgálata nagy elméleti és gyakorlati jelentőséggel bír. Ma arról fogunk beszélni, hogy mi van a divat és a trend mögött, és mit jelent a saját stílusod megtalálása.

A divat mint szociálpszichológiai kutatás tárgya. Ennek a jelenségnek a neve a latin modus szóból származik, ami “normát”, “mértéket”, “szabályt” jelent. preferenciák, törekvések, a közvélemény hatása, elképzelések arról, hogyan fogadják el őket, és mi érdemel tiszteletet. A szociálpszichológusok több szintet különböztetnek meg a ruhadivatban. Az első kettő egyszerű és világos: anyagi és funkcionális. Az első szakaszban a legfontosabb funkció a kedvezőtlen időjárási körülményektől való védelem, a második szakaszban pedig segít kényelmes feltételeket teremteni a fő tevékenység végrehajtásához. Szimbolikus szinten a ruhák más képviselőkkel jelölik Az utolsó szint, amelyet a pszichológusok írnak le. az egyéniség, amit az ember stíluson, szabáson és kiegészítőin keresztül képviselhet.

A divat szerepe a társadalomban. A tudósok megjegyzik, hogy a divat a modern világban számos funkciót lát el. Viselkedési mintákat határoz meg, egységet és stabilitást teremt a társadalomban, valamint megoldja a divatirányzatok fejlődésének kulturális és történelmi helyzetéből adódó problémákat is. Viselkedésed, világnézeted, politikai nézeteid, gazdasági döntési divatod segítségével nagy tömegeket irányíthatsz. A divat által diktált szabályok betartása lehetőséget ad az embernek, hogy részt vegyen egy társadalmi csoportban, különféle tulajdonságokkal jelölve ki pozícióját a társadalomban.

A szocializációs folyamat hátterében a divat követése áll: gyermekkorában az ember magába szívja annak a társadalomnak a normáit, hagyományait, kultúráját és történelmét, amelyben élni és fejlődni fog. Egyes divatirányzatokat választva a tinédzserek és más korúak is kifejezhetik érdeklődési körüket, hobbijaikat, életszemléletüket, hasonló gondolkodású embereket találhatnak. Azt mondhatjuk, hogy a divat segítségével megtalálhatja “baráti körét”. Ha pontosan ezt a kört szeretnéd, akkor megközelítheted, ha követed a meglehetősen egyszerű és egyértelmű viselkedési és önbemutatási irányelveket, amelyek meghatározzák a trendeket ebben az embercsoportban.

Kísérletezzen és találja meg saját stílusát. A stílus és az arculat megválasztása az önértékelés és az énkép folyamatos formálódási folyamatának egyik összetevője. Fontos, hogy már kora óvodáskortól a tükörben való reflexió és a gyermek szubjektív megítélése képezze az alapját a vonzerejének megítélésének. A saját megjelenésével való elégedettség mértéke évről évre egyre fontosabbá válik az önmagunkhoz való egészséges pozitív hozzáállás kialakításában. Valaki korábban, valaki később kezdi felfedezni önmagát stílusát keresve. Extrém hajvágás és színezés, kedvenc filmszereplővel vagy legjobb barátoddal azonos kiegészítők keresése, híres és népszerű márkák hajszolása, vagy éppen ellenkezőleg, a divatirányzatok tudatos figyelmen kívül hagyása – ezek mind tanulmányok. Ki vagyok én? Mire vagy képes?Melyik társadalmi csoporthoz tartozhatok és milyen szerepet tölthetek be benne? Mi az, ami igazán kielégítő? És végül: ki akarok lenni, és milyen értékekhez ragaszkodom? Mindenki felteheti ezeket a kérdéseket élete különböző szakaszaiban. Egy ilyen vizsgálat során kétféle segítségre lehet szüksége. Az első az igény szerinti visszajelzés. A minőségi és ezért felbecsülhetetlen értékű visszajelzés tükörré válik, amelyben új oldalakat láthat. Másodsorban a választási lehetőségek és nézetek elfogadása.

Scroll to top